3 Januari 2024
De regen die sinds oktober vorig jaar het weer domineert, heeft de afgelopen tijd een tandje bijgestoken en we zien het waterniveau rond de Binkermolen zorgwekkend stijgen. Tegen de avond bereikt het water het door ons voorop gesteld alarmniveau en beslissen we de voorraad zandzakken in de deuropeningen op te stapelen. Desondanks wordt het een slapeloze nacht want tegen de ochtend overstijgt het water de dorpel van keramiekatelier Puur Helena. De zandzakjes vertragen enigszins de insijpeling, maar al snel is het dweilen met de kraan open...
Redding in Nood
De overvloed heeft ook zijn voordelen. Een echte "waterpas” is het ideaal instrument om niveaus te bepalen en een opportuniteit om zwakke plekken en oorzaak te ontdekken. Als een waar bouwkundig architect heeft een beverfamilie stroomopwaarts de dijk van de Abeek doorprikt en de Reppellerbeemden tot een ecologisch waardevol moeras omgeschapen. Het dier lapt hiermee alle deskundige plannen van studiebureau' s om een overstromingszone en vistrap te voorzien op de andere oever aan zijn laars. Het kritieke punt van zijn ontwerp blijkt dan de doorvoerpijp van de Waterlossing onder te toegangsweg naar de watermolen. Door een dam op de Abeek, de beverpijpen in de dijk en de daardoor toegenomen stroming op de Lossing, wordt de voorziene opening te klein en krijgt de buis de toevloed niet meer geslikt. Water stroomt nu over de straat naar lagergelegen delen. Een ca 20 cm hoge grasberm ter hoogte van de pijp stuwt het water net hoog genoeg om de Binkermolen op een eiland te plaatsen. Hier vinden we dan ook de oplossing! We roepen de hulp van de gemeentelijke technische dienst in en met een graafmachine komen zij de grasberm over enkel meters wegtrekken. Zo kan de bedreigende waterstroom voor de woning van richting veranderen.
Samenleven met de bever, een uitdaging!
De bever heeft hiermee onbewust enkele uitdagingen voor de gemeenschap opgelost! Dit stellen we vast als we korte tijd later met de verantwoordelijken van de Watering, het gemeentebestuur van Bocholt en provincie Limburg samen komen. Om aan de kaderrichtlijn water te voldoen is op de andere oever van de Abeek een vistrap gepland. Met een vistrap kunnen vissen ongehinderd stroomopwaarts zwemmen zonder hinder te ondervinden van de hoge stuwen aan het waterrad. Al snel concluderen we dat deze beverfamilie op haar manier deze uitdaging al opgelost heeft door de Waterlossing vanuit de Abeek van extra water en doorgangen te voorzien. Rest enkel de Binkermolen in de toekomst te behoeden voor een volgende overstroming. We concluderen dat dit op een eenvoudige manier kan door de provisorische kraanwerken tijdens de overstroming te bestendigen en het wegniveau met een 20tal cm over enkele meters te verlagen. Op deze manier zal het water bij hoge waterstanden over de weg naar lagergelegen delen stromen. Zo ontstaat er op deze straat bij noodweer voor korte tijd een doorwaadbare plek. Een maatregel die enkel wat politieke moed om een beslissing te nemen vergt, met een zeer lage kostprijs. De Watering en de gemeente Bocholt zullen hierin het voortouw nemen Na het nodige vooronderzoek naar nutsleidingen die mogelijk beschadigd kunnen worden, is het zover. Op 19 september 2024 verschijnt opnieuw een kraan aan de Binkermolen. Op een halve dag tijd worden de werken die de molen in de toekomst voor overstromingen zullen behoeden en het samenleven met de bever- familie mogelijk maken, uitgevoerd. De Vlaamse gemeenschap spaart hierdoor honderdduizenden Euro’s. Het vismigratieknelpunt is opgelost en men kan zich nu richten op verdere plannen om de kwaliteit van het water en de natuurlijke omgeving van de A beek te verbeteren.